AANMELDEN PROEFLES

Leren schakelen

Heb jij eerder je rijbewijs gehaald in een automaat en wil je nu ook mogen rijden in een schakelauto? dan zal je opnieuw rijexamen moet afleggen. In een paarlessen leren wij je de techniek die nodig is om een schakelauto te mogen besturen,  zodat jij de examinator kunt overtuigend kan laten zien dat jij met een schakelauto veilig aan het verkeer kan deelnemen.

 

Wat gaan we je leren
 • Je gaat leren welke versnelling je op welk moment moet gebruiken.
 • Hoe je de koppeling werkt en waarvoor hij dient
 • Het afremmen in de juiste versnelling
 • De hellingproef

Automaat versus schakelauto

Als je rijexamen hebt gedaan in een automaat, dan staat er een aantekening op het rijbewijs, je mag daarna alleen een automaat besturen en niet een schakel- auto. Besluit je daarna alsnog voor je schakel-rijbewijs te gaan dan hoef je niet opnieuw theorie te doen.

Verschil schakelauto en automaat

Bij een schakelauto moet je zelf met de versnellingspook tussen verschillende versnellingen schakelen. Wanneer je schakelt moet je de koppeling ingedrukt houden. Bij een automaat is dit niet nodig. Je gebruikt een hendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden en achteruit. Tijdens het rijden heb je de hendel niet nodig. De automaat heeft maar twee pedalen, namelijk een rem- en gaspedaal. Je rijdt hierdoor alleen met je rechtervoet.

Rijlessen in een schakelauto

Doorgaans worden rijlessen in een schakelauto gegeven. Dit omdat de schakelauto het meest verkocht wordt in Nederland. Dit zijn de voordelen van lessen in een schakelauto:

 • Na het behalen van je rijbewijs mag je zowel in een schakelauto als automaat rijden
 • De meeste auto’s in Nederland zijn schakelauto’s
 • Je kunt overal ter wereld een auto huren (zowel schakel- als automaat)
 • Een schakelauto gebruikt minder fossiele brandstof is dus goedkoper in gebruik.

De nadelen

Het nadeel van een schakelauto is dat niet iedereen het even fijn vindt rijden, zeker als je iedere dag in file moet rijden is het prettiger rijden dan met een schakelauto. Het schakelen kan afleiden van het overige verkeer. Vooral bij faalangst kan het schakelen vervelend zijn. In dat geval kan het rijden in een automaat je meer rust geven.

 

  VRAGEN?
  stel ze dan hier