AANMELDEN PROEFLES

Rijden in een schakelauto

Leren schakelen

Heb jij eerder je rijbewijs gehaald in een automaat en wil je nu ook mogen rijden in een schakelauto? dan zal je opnieuw rijexamen moet afleggen. In een paarlessen leren wij je de techniek die nodig is om een schakelauto te mogen besturen,  zodat jij de examinator kunt overtuigend kan laten zien dat jij met een schakelauto veilig aan het verkeer kan deelnemen.

 

Wat gaan we je leren
  • Je gaat leren welke versnelling je op welk moment moet gebruiken.
  • Hoe je de koppeling werkt en waarvoor hij dient
  • Het afremmen in de juiste versnelling
  • De hellingproef

Automaat versus schakelauto

Als je rijexamen hebt gedaan in een automaat, dan staat er een aantekening op het rijbewijs, je mag daarna alleen een automaat besturen en niet een schakel- auto. Besluit je daarna alsnog voor je schakel-rijbewijs te gaan dan hoef je niet opnieuw theorie te doen.

Verschil schakelauto en automaat

Bij een schakelauto moet je zelf met de versnellingspook tussen verschillende versnellingen schakelen. Wanneer je schakelt moet je de koppeling ingedrukt houden. Bij een automaat is dit niet nodig. Je gebruikt een hendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden en achteruit. Tijdens het rijden heb je de hendel niet nodig. De automaat heeft maar twee pedalen, namelijk een rem- en gaspedaal. Je rijdt hierdoor alleen met je rechtervoet.

Rijlessen in een schakelauto

Doorgaans worden rijlessen in een schakelauto gegeven. Dit omdat de schakelauto het meest verkocht wordt in Nederland. Dit zijn de voordelen van lessen in een schakelauto:

  • Na het behalen van je rijbewijs mag je zowel in een schakelauto als automaat rijden
  • De meeste auto’s in Nederland zijn schakelauto’s
  • Je kunt overal ter wereld een auto huren (zowel schakel- als automaat)
  • Een schakelauto gebruikt minder fossiele brandstof is dus goedkoper in gebruik.

De nadelen

Het nadeel van een schakelauto is dat niet iedereen het even fijn vindt rijden, zeker als je iedere dag in file moet rijden is het prettiger rijden dan met een schakelauto. Het schakelen kan afleiden van het overige verkeer. Vooral bij faalangst kan het schakelen vervelend zijn. In dat geval kan het rijden in een automaat je meer rust geven.

 

    VRAGEN?
    stel ze dan hier

    Tussentijdse toets

    Tussentijdse toets

    Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.

    Tussentijdse toets
    De voordelen
    • Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie?
    • Je krijgt wat hanbdig tips van een CBR-examinator
    • Wil je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen?
    • Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou.

    Hoe gaat de tussentijdse toets?

    Net als bij het rijexamen duurt de tussentijdse toets in totaal 55 minuten. De tussentijdse toets bestaat uit de volgende onderdelen:

    1. Voor de toets

    In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt je globaal uit hoe je toets verloopt en controleert:
        • de uitnodiging voor je tussentijdse toets,
        • je identiteitsbewijs,
        • of het theorie-examen succesvol hebt afgelegd,
        • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt,
        • na de toetsrit bespreekt de examinator dit formulier met je,
        • In principe rijdt je instructeur mee tijdens de toets, als je dat wilt.

    2. Op het parkeerterrein

        • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand,
        • Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

     

      VRAGEN?
      stel ze dan hier

      3. De toetsrit zelf

      De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:

          • beheersing van de auto,
          • kijkgedrag,
          • voorrang verlenen,
          • inhalen,
          • in- en uitvoegen,
          • rijden op kruispunten en rotondes.
          • bijzondere verrichtingen.

      4. Het advies

      Direct na afloop van de toetsrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor het echte rijexamen. Ook vertelt de examinator of je de bijzondere verrichtingen goed, veilig en vlot hebt uitgevoerd.

      Vrijstelling?

      Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto. Dat is mooi meegenomen.

      Rijangst overwinnen

      Extreem zenuwachtig of last van faalangst?

      Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

      Faalangst rijexamen
      • Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden
      • Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen.
      • Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd.

      Zenuwachtig of last van faalangst?

      Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

      Hoe vraag ik een faalangstexamen aan?

      Een faalangstexamen vraag je aan via de rijschool. Die reserveert het faalangstexamen voor jou bij het CBR. Je moet wel geslaagd zijn voor je theorie.

      Hoe gaat het faalangstexamen?

      Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen. En het faalangstexamen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.

       

        VRAGEN?
        stel ze dan hier

        Rijden vanaf je 17e

        Rijden vanaf je 17e

        Waarom 2toDrive?
        • Vanaf 16,5 starten met rijlessen
        • Zelfverzekerder door meer ervaring
        • Vanafje 18 helemaal zelefstandig de weg op

         

        Met 2toDrive kun je vervroegd je rijbewijs halen en onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Op deze pagina zetten wij de stappen van 2toDrive voor je op een rij. Je kunt hier terecht voor alle informatie, zoals het aanmelden van een coach of het aanvragen van een begeleiderspas. Ook geven we je bij iedere stap tips. Zo weten we zeker dat jij én je coach goed voorbereid de weg op gaan.

        STAP 1

        Wat is 2toDrive

        Met 2toDrive kun jij eerder je rijbewijs halen. Je hoeft je niet te registreren voor 2toDrive en mag vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen om te starten met autolessen. Vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Wel zo handig toch?

        2toDrive bestaat sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Sinds de start hebben al veel jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald. Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Zo word jij een zelfverzekerdere bestuurder en heb je minder kans op brokken in het verkeer.

        STAP 2

        Start met je theorie-examen

        Ben jij 16 jaar? Dan kun je het theorie-examen afleggen. Dit betekent dat jij deze toets dus al mag maken voordat je begint met rijlessen. Tijdens het examen laat je zien dat je gevaar herkent en je verkeerskennis en -inzicht goed is. Je hebt dit theoriecertificaat nodig om straks het rijexamen af te leggen.

        Wil jij meer weten over het theorie-examen? Op deze pagina vind je informatie over de kosten, aanvraag en inhoud van het examen. Ook geven we je een aantal handige tips mee, zodat jij lekker relaxed en vol zelfvertrouwen de examenzaal binnenstapt.

         

          VRAGEN?
          stel ze dan hier

          STAP 3

          Begin met rijlessen

          Eindelijk is het zover: je bent 16,5 jaar en mag beginnen met rijlessen! Nu moet je alleen nog de beste rijschool bij jou in de buurt zien te vinden. En dat kan best wel eens lastig zijn. 2toDrive helpt je hierbij. Via deze pagina kun je op een makkelijke manier een rijschool vinden die bij jou past. Ook geven we je aantal handige tips waarmee jij zeker in no-time je rijbewijs op een goede en veilige manier haalt.

          STAP 4

          Kies je coaches

          Als je geslaagd bent voor je rijexamen dan rij je tot je 18e verjaardag onder begeleiding van een coach. Dit is erg handig, want vanwege het gebrek aan rijervaring kan het soms wel eens lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. De coach zit straks naast jou om je in deze situaties te helpen. De keuze voor wie jou straks gaat begeleiden ligt bij jou. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet mag coach worden. Dit kan dus bijvoorbeeld een familielid, vriend of bekende zijn. In totaal mag je minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. Op deze pagina vind je handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een coach.

          STAP 5

          Laat je coaches zich online aanmelden

          De volgende stap is dat jouw coaches zichzelf online aanmelden. Dit kan via deze pagina. Pas op het moment dat al jouw coaches succesvol zijn aangemeld, kun jij een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas staan de namen van je coaches vermeld. Je hebt de begeleiderspas nodig als je straks samen met een coach de weg op gaat. Je leest hier meer over bij de volgende stap.

          STAP 6

          Vraag de begeleiderspas aan

          Je vraagt de begeleiderspas aan via de RDW. Nadat je bent ingelogd met je DigiD verschijnen de coaches in beeld die zich hebben aangemeld. Jij kiest welke coach(es) je op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door een online betaling van €25,-. Je aanvraag wordt vervolgens door de RDW gecontroleerd. Goedgekeurd? Dan stuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag op. Indien je later extra coaches toe wilt voegen, moet je een nieuwe pas aanvragen en zijn de kosten opnieuw €25,-. Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd.

          STAP 7

          Behaal je rijbewijs

          Vanaf 17 jaar mag jij het rijexamen afleggen. Zenuwachtig? Relax, je bent echt niet de enige. Laat je examinator zien dat je veilig en zelfstandig rijdt. Perfect hoeft niet. Op deze pagina vind je enkele tips die jou kunnen helpen bij het halen van je examen. Een goede voorbereiding is al het halve werk. Rij-examen behaald? Dan mag jij het rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van jouw woonplaats. Hiervoor moet je wel alvast de begeleiderspas aangevraagd of in bezit hebben. Vergeet daarnaast niet om een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto mee te nemen. Na vijf werkdagen is jouw rijbewijspasje klaar. Vanaf dat moment mag je samen met je begeleiderspas en coach de weg op!

          STAP 8

          Rij onder begeleiding van een coach

          Je hebt je rijbewijs op je 17e gehaald. Gefeliciteerd! Je bent nu beginnend bestuurder en klaar om je eerste kilometers te maken. Wanneer je het rijbewijs hebt gehaald kun je autorijden, toch? Nou, het kan in het het begin nog wel eens lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties goed in te schatten. Jouw coaches zijn er om je in dit soort situaties te helpen.

          STAP 9

          Ga zelfstandig de weg op

          Je bent 18 geworden. Vanaf dit moment mag je zonder coach de weg op en heb je dus ook geen begeleiderspas meer nodig. Als 2toDriver heb jij rijervaring opgedaan waarmee jij een zelfverzekerdere en veiligere bestuurder bent geworden. Toch zijn beginnende bestuurders door minder rijervaring nog altijd vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. Het kan vaak onwennig zijn om zelfstandig de weg op te gaan. We geven je bij deze laatste stap van 2toDrive daarom graag nog een aantal handige tips. Hiermee zorg jij ervoor dat je voortaan altijd perfect voorbereid de weg op gaat.
          auto rijlessen

          Auto rijlessen

          Auto rijlessen

          Ben je 18 jaar of ouder? dan kun je meteen beginnen met auto rijlessen.
          Voor het behalen van je autorijbewijs moet je twee examens afleggen: het theorie-examen en het praktijkexamen.

          Om goed voorbereid aan het praktijkexamen deel te nemen, kunnen je ook een tussentijdse toets doen zou kun je op onderdelen vrijstelling verdienen.

          Auto rijlessen
          Belangrijk om te weten
          • Je gaat lessen in een Golf C
          • Rijlessen in Zaanstreek die volledig zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie
          • In elke les worden heldere doelen gesteld.
          • Rijlessen van 60 minuten
          • De lespakketten mag je bij ons in termijnen betalen.

          De rijopleiding start altijd met een proefles, in goed Nederlands ook wel intakeles genoemd.

          De les is belangrijk vanwege twee doelen. Allereerst kunnen we jou, aan de hand van de proefles, adviseren over de mogelijkheden. We vertellen wat het beste past bij jou. Het is ook een manier om kennis te maken met onze rijschool. Je ontdek meteen hoe wij te werk gaan. Deze intakeles is geheel vrijblijvend. Aan de hand van deze oefenles kun je zelf kiezen of je verder wilt gaan met een rijopleiding bij onze rijschool.

          Na de proefles hebben wij een beeld gekregen van je aanleg, inzicht en van je talent. Op basis hiervan geven wij je een advies van een pakket dat past bij jou. Je kunt direct aan de slag gaan met het geadviseerde pakket maar je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met losse rijlessen. Je op en later moment alsnog kiezen voor een pakket wat altijd voordeliger geprijsd is.

          Na de proefles hebben wij een beeld gekregen van je aanleg, inzicht en van je talent. Op basis hiervan geven wij je een advies van een pakket dat past bij jou. Je kunt direct aan de slag gaan met het geadviseerde pakket maar je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met losse rijlessen. Je op en later moment alsnog kiezen voor een pakket wat altijd voordeliger geprijsd is.

          Door corona hebben veel organisaties in Nederland lange wachttijden. Dat geldt helaas ook voor de praktijkexamens van het CBR. Voor die examens kan de wachttijd stijgen tot rond de 20 weken. Het is verstandig om daarmee rekening te houden.

          Theorie-examen

          Voordat je aan het praktijkexamen kunt deelnemen dien je het theorie examen succesvol afgerond te hebben dit examen kunt je inplannen via mijn CBR.

          Onderschat het theorie examen niet!  Slechts 44% van de kandidaten voor het theorie examen slaagt, en dat dit percentage is de afgelopen jaren steeds verder is gedaald. Daarom is de snelste manier om aan het praktijkexamen te mogen deelnemen door het theorie examen succesvol af te ronden,  is te leren, en theorie examens te oefenen. Je kunt beiden (leren en oefenen) op de website theorie en leren bij ons op deze site doen. Maar onze tip is om meteen een compleet lespakket te kopen waarin beiden zitten. Uit onze jarenlange ervaring weten we namelijk dat de beste manier om je goed voor te bereiden op het theorie examen bestaat uit de volgende stappen:

           

            VRAGEN?
            stel ze dan hier

            Logo mellina rijschool

            Contact

            Adres
            Zilverschoonlaan 7
            1562 RA Krommenie
            Telefoon
            06 - 572 42 238